Totstandkoming

In samenwerking met emancipatiecentrum Vrouw en Vaart  ging Yinske Silva haar stadsdeel Amsterdam Nieuw-West in op zoek naar vrouwen die een voorstelling wilden maken. 

Centraal stond een 4-delige uitleg van het concept EigenWijzen: 

1) Dit is mijn eigen wijze van vrouw zijn,
2) die ik laat zien in mijn eigen wijs (lied/gedicht).
3) En als het anders is dan jij denkt kun je mij een eigenwijze noemen,
4) maar heb aandacht, begrip en ruimte voor hoe ik het doe. Ik hang niet (altijd) een opgelegde waarheid aan, maar presenteer mijn eigen wijsheid.

Lees hier meer over de opzet van EigenWijzen op de website van  Jij Maakt Het Mee, een crowdfundingplatform van Fonds Cultuurparticipatie 

De hoofdrol
Agnes Fritsche, Anneke Eenkhoorn, Dolly Hitipeuw, Irina Vargas Rivera, Jayanti van der Meer, Jolanda Lijnzaad Kiki Braam, Lize Lallkanhai, Sylvia van Bronckhorst en Tanya Steehouwer.

De makers
EigenWijzen werd ontwikkeld onder de bezielende leiding van initiator en zangcoach Yinske Silva en bewegingscoach Maaike van de Westeringh. De weg ernaar toe was er een van leren: zingen, bewegen, je verhaal vertellen en jezelf zijn op een podium. Maar ook een weg van elkaar leren kennen, vertrouwen en jezelf uitspreken. De mooiste teksten werden ontwikkeld, er werd gecomponeerd en samen bewogen om te komen tot een unieke voorstelling.

Het maakproces en optredens

Kenmerkend aan het maken van EigenWijzen is dat de deelnemende vrouwen vanaf het begin meebeslisten over alle aspecten van de voorstelling, van overall concept tot het decor. 

Na een half jaar wekelijkse maak- en repeteermomenten gingen de EigenWijzen het podium op.
 
De premiere was in een uitverkochte Meervaart. Daarna volgden het Kwakoe Festival en de centrale OBA.

Lees hier de reactie in pers en media in de persmap